
Ryby bychom měly zařadit na pravidelný jídelníček. O jejich prospěšnosti netřeba se rozepisovat. Mnohem zajímavějším tématem však může být úprava ryb. Velmi vyhledávaná a chutná je úprava ryb marinováním.
Kosti nevadí
Marinování se hodí pro všechny druhy ryb. Delikátní jsou zejména marinované drobné rybky nebo ryby s větším množstvím kostí. Při marinování totiž změknou drobné kostičky a ryby se dají jíst téměř celé. Velmi chutný je však i marinovaný kapr, úhoř, candát a štika. Před vlastním marinováním ryby nejdříve uvaříme, upečeme nebo usmažíme. Vychladlé ryby je nejlepší položit do kameninové nádoby. Ryby nemačkáme. Zalijeme je připravenou marinádou a necháme uležet v chladničce po několik dní.
Skvělá studená večeře
Marinády jsou buď teplé, nebo studené. Teplá marináda Vám nezabere tolik času. Po vychladnutí prostě jen zalijte ryby připraveným nálevem. Výroba studené marinády je delší, ale i přesto je oblíbená, protože se dá delší dobu skladovat. V kuchařkách najdete mnoho zajímavých receptů.
Tip na jednoduchou marinádu
Velmi jednoduchou a přitom skvělou marinádu či nálev připravíte svařením octa, koření na ryby a zeleniny s trochou bílého vína. Z koření vynikne na rybách zejména saturejka, oregáno, paprika. Výtečné je bio koření na ryby, které zakoupíte v prodejnách se zdravou výživou. Marinované ryby podáváme s pečivem, nejlépe s bílou francouzskou bagetou nebo se slanými rohlíky. Marinované ryby jsou výborné jako lehké jídlo nebo předkrm či studená večeře.
Kde nakoupit čerstvé ryby?
V Čechách je s nákupem čerstvých ryb trochu problém. Dříve byly rybárny na každém rohu, dnes je nákup chutné ryby opravdovým úlovkem. Pokud znáte nějakého rybáře, pak máte vyhráno. Ryby od něj můžete odkoupit. Nic Vám také nebrání opatřit si vlastní rybářský lístek. Pokud však nemáte na chytání ryb čas, musíte se spolehnout na prodejní síť. Čerstvé ryby nakoupíte například v Praze na Náplavce, kde je každou sobotu rybí trh.
Kategorie: Články
8,118 zhlédnutí
Související články: