
Pro Indiány bylo kouření tabákových listů formou spojení s božstvy, současný člověk u tabákových listů zůstal. Jen to dělá stylově a říká tomu kouření doutníků.
Rostliny tabáku se na jihoamerickém kontinentu pěstovaly a kouřily z léčebných a náboženských důvodů už tři tisíce let před naším letopočtem. Ke kouření se využívaly primitivní dýmky vyrobené z dutých částí rostlin nebo tabákové smotky, kterým říkali cohiba. Není tedy náhoda, že stejně se nazývá i nejslavnější výrobce doutníků v současnosti. Evropané se s tabákem poprvé potkali při zámořských plavbách koncem 15. století, po vzniku manufaktur se pak dostaly doutníky od šlechty i k lidem z nižších společenských vrstev. První manufaktura na doutníky byla otevřena v roce 1690 na Kubě.
Zadáno pro pány
Zajímavostí je, že až do 19. století se ženy setkávaly s doutníkem jen v továrně, stejně jako Carmen ze slavné opery Georga Bizeta. Pro ženy zrovnoprávnila kouření doutníků francouzská spisovatelka George Sandová, která šokovala okolí nejen mužským stylem odívání, ale i zálibou v doutnících a dýmkách. Přesto se ženský svět doutníkům spíše vyhýbá, a tak zůstává nadále převážně pánskou záležitostí. A symbolem vítězství a úspěchu.
Běh na dlouhou trať
Výroba této lahůdky je skutečnou alchymií, která vyžaduje čas. Na Kubě se sbírají čtyři druhy listů – ligaro, seco, volado a capote. Část se vypěstuje volně na slunci, část pod přikrývkou, kryté listy jsou pak používané jako krycí. Sesbírané listy se převezou do sušáren, tam se zbarvují dohněda, pak se naskládané na sebe podrobí fermentaci. Po pětatřiceti až pětačtyřiceti dnech se balíky tabákových listů rozeberou, jednotlivé listy se naskládají na látku a nechávají se dva až tři roky uzrát. Poté se třídí –podle struktury, velikosti a barvy. A zdlouhavý proces začíná znova, nejprve fermentace a pak zrání, a to až po dobu tří let. A teprve pak hurá do výrobny. Listy se znovu pečlivě třídí, ty vnitřní vybírají pro náplň doutníku, která se smotá, zabalí do krycího listu a vloží do speciální formy, která má za úkol vylepšit tvar. Pak už jen zavinutí do krycího tabákového listu, který musí vypadat naprosto dokonale. Jenže to ještě není konec. Dozrát totiž musí i hotový doutník. A to od povinných 90 dní až po několik let. Pak už jen stačí nalepit typický proužek papíru okolo doutníku v místě uchopení, zabalit a vypravit do obchodu.
Nejlepší doutník světa
Pro běžného člověka je doutník jen občasným luxusním povyražením, neboť i cenově přístupnější kvalitní doutník pořídíte za několik stovek.
Ovšem říká se, že nejlepší doutník na světě je Cohiba Behike, pochází samozřejmě z Kuby a jeden kus vyjde na cca 9 000 Kč. Má to ale háček, zakoupit se dá totiž jen celá sada, která obsahuje 40 kusů. Takže buď připravíte svoje konto o cca 350 000 Kč, nebo budete muset vzít zavděk méně luxusním kouskem. I tak si ale určitě svůj symbol úspěchu vychutnáte dokonale.
Kategorie: Články
11,351 zhlédnutí
Související články:
Gratuluji autorovi, kterému se podařilo dezinformovat už 863 lidí. Cohiba Behike stojí od 700 do 1100 korun za kus, uvedená cena 9000 korun je zřejmě za krabici.