
Výroba whisky musí být hrozně složitá, když trvá tolik let, než je možné whisky pít… To je a zároveň není tak docela pravda. Proces je to složitý, ale poté, co je v relativně krátkém čase nápoj vyroben, musí pěkně zrát, než se z něj narodí whisky. A tak se vyplatí si pár let počkat…
Obilný základ
Whisky má kupodivu hodně společného s výrobou piva. Společné jsou některé suroviny, jako ječný slad, voda, kvasnice, ale i část výrobního procesu.
Ječmen vhodný k výrobě whisky je asi tak šedesát hodin namáčen ve vodě, v podstatě do doby, než začne klíčit. Naklíčená zrnka obsahují totiž velké množství maltózy – sladového cukru. Ječmen se osuší a dále dosušuje ve speciální místnosti vlivem kouře z hořící rašeliny, na sítu pod topeništěm se takto ječmen v podstatě vyudí nebo opraží. Pak se rozdrtí a je smíchán s horkou vodou na kašovitou hmotu.
Za pár hodin se z ječmene uvolní většina maltózy a aromatických látek, cukernatý roztok se scedí a je připraven k destilaci.
Destilace a pak do sudu
Před destilací samotnou začnou působit kvasinky, které přeměňují cukry na alkohol. Whisky však má zákonem stanovený obsah alkoholu, který je dost vysoký, a tak přichází na řadu destilace číslo dvě, destilace kvasu. A stále není hotovo, máme sice alkohol z ječmene, ale whisky zatím moc podobný není, ani barvou ani chutí. To vše nápoj totiž získá až léty zrání v dubových sudech, v nichž před tím zrálo sherry nebo bourbon. Nejkratší povinná doba, kterou musí whisky v sudu strávit, jsou tři roky. Nejdelší doba není stanovena, ale odborníci tvrdí, že po osmnácti letech už se kvalita nápoje nijak nezvyšuje. Po dosažení „plnoletosti“ je whisky naředěna vodou na zákonem stanovenou míru 35 – 43 %. Obecně je tento tradiční postup zachováván, i když některé části výroby se samozřejmě liší a každý výrobce si pečlivě střeží své výrobní tajemství.
Andělský podíl
Hezká je pověst, která poukazuje na důvod, proč se ze sudů vždycky v průběhu zrání odpaří až dvě procenta obsahu ročně. Výrobci whisky tvrdí, že andělé, kteří trpělivě stráží nad spánkem kvalitní whisky, si občas rádi přihnou, protože zlatavému moku se prostě nedá odolat ani v nebi… A tak je pojem „andělský podíl“ trvale zapsán do hantýrky výrobců whisky na celém světě.
Kategorie: Články
10,111 zhlédnutí
Související články: