
„Jednu dvojitou whisky s ledem!“ oznámíte na baru a připadáte si velmi stylově. Správný muž přece pije whisky. Odborníci a whiskoví fajnšmekři by ale nad vaším počínáním zřejmě ohrnuli nos… Jak pije whisky opravdový znalec?
Jak se pije whisky?
Ve Skotsku možná ještě dodneška pijí whisky zředěnou citronádou, v našich restauracích vám obvykle přinesou whisky s ledem a dále se vás na nic neptají. Whisky na ledu ale není příliš dobrá volba, protože přechlazená whisky nevydává skoro žádnou vůni, a bez správného aroma je zážitek z whisky poloviční. Mnohem lepší je míchání whisky s čistou vodou. V dobré restauraci nebo baru vám podají ke sklence dobré whisky i sklenici vychlazené minerální vody, kterou můžete
upíjet střídavě s whisky, nebo si nápoj naředit. Taková whisky půl na půl s vodou je prý ideál, protože při dvacetiprocentním obsahu alkoholu se výborně uvolňuje aroma a zážitek z konzumace je nejlepší.
Dbejte na tři věci
Takže, suma sumárum, co by vás na podávání whisky mělo zajímat?
- Teplota – měly by být pokojová nebo mírně nižší.
- Ředění - možná je pro vás ideální whisky čistá, znalci zastávají spíše naředěnou nepříliš studenou neperlivou vodou bez chuti a zbytečných minerálních látek. Pokud navíc ochutnáváte novou whisky, určitě si ji vodou nařeďte, abyste si na její chuť zvykli a aby vám silná whisky nesnížila ihned citlivost chuťových pohárků.
- Sklenice – válcové sklenice s těžkým dnem jsou efektní možná leda ve filmu. Jestli si chcete svojí whisky opravdu vychutnat, vyhněte se tlustým sklenicím, neboť z nich vyprchá aroma mnohem rychleji a pro jejich silné dno i stěny nemůžete whisky zahřívat v dlani. Znalec pije whisky ze skleničky na nožičce (menší sklenky jako na bourbon…). Aroma má dostatek na rozvíjení a prožitek je dokonalý.
Kategorie: Články
14,089 zhlédnutí
Související články: