Domácí granola: snídaňový hit


Co to je?

Základem u granoly jsou stejnÄ› jako v müsli ovesné vloÄky. PÅ™idávají se také nejrůznÄ›jší druhy oÅ™echů, suÅ¡ené ovoce a například i Äokoláda. OvÅ¡em rozdíl je v tom, že do granoly se pÅ™idává tuk nebo jakési pojivo (med, máslo, kokosový olej) a celá smÄ›s se následnÄ› zapéká v troubÄ›. Díky tomu se granola stane krásnÄ› kÅ™upavou. 

VÄ›dÄ›li jste? Granolu můžete pÅ™ipravit nejen na sladko, ale i na slano. Ve slané verzi vycházejte z ovesných vloÄek a olivového oleje. PÅ™idejte koÅ™ení, bylinky a tÅ™eba i suÅ¡ená rajÄata. Slaná verze se hodí jako zobání k vínu nebo jako posypka na saláty Äi husté krémové polévky.

ovoce

ProÄ si ji pÅ™ipravit doma?

Výhoda domácí granoly spoÄívá v tom, že si do ní můžete pÅ™idat suroviny, které máte nejradÄ›ji. NÄ›kdo dává pÅ™ednost jen oříškové, kdy prim hrají pekanové, keÅ¡u oÅ™echy a mandle a další si granolu oživí co nejvíce chutÄ›mi například strouhaným kokosem, brusinkami, Äokoládou a tak dále. Co se týká kombinací, fantazii se meze nekladou. Takže se nebojte a smÄ›le do toho. Jako bonus vám v domácí granole nepÅ™ibudou žádné cukry a tuky navíc, jako je to Äasto u kupované v obchodÄ›.

Tip: domácí granola se výborně hodí i jako jedlý dárek. Uzavřete ji do dárkové, vzduchotěsné dózy, ovažte stuhou a připište věnování případně i složení této pochoutky.

Pozor: aby se vám granola povedla, musíte ji bÄ›hem peÄení v troubÄ› nÄ›kolikrát promíchat!

ořechy

Na co si dát pozor, aby byla vaše granola TOP?

1) ovesné vloÄky vybírejte velké, celé, ty drcené se na granolu nehodí

2) celá smÄ›s oÅ™echů, vloÄek a ovoce musí být pÅ™ed podáním do trouby obalená v pojivu

A jaké kombinace jsou ty nej?

  • oÅ™echová granola s mandlemi, keÅ¡u, pekanovými oÅ™echy, para oÅ™echy a chia semínky
  • granola s oÅ™echy, suÅ¡eným banánem a kousky hoÅ™ké Äokolády
  • granola s keÅ¡u oÅ™echy, plátky kokosu a suÅ¡enými brusinkami
  • granola s křížalami, rozinkami, vlaÅ¡skými oÅ™echy a skoÅ™icí