Co to je?
Základem u granoly jsou stejnÄ› jako v müsli ovesné vloÄky. PÅ™idávajà se také nejrůznÄ›jÅ¡Ã druhy oÅ™echů, suÅ¡ené ovoce a napÅ™Ãklad i Äokoláda. OvÅ¡em rozdÃl je v tom, že do granoly se pÅ™idává tuk nebo jakési pojivo (med, máslo, kokosový olej) a celá smÄ›s se následnÄ› zapéká v troubÄ›. DÃky tomu se granola stane krásnÄ› kÅ™upavou.Â
VÄ›dÄ›li jste? Granolu můžete pÅ™ipravit nejen na sladko, ale i na slano. Ve slané verzi vycházejte z ovesných vloÄek a olivového oleje. PÅ™idejte koÅ™enÃ, bylinky a tÅ™eba i suÅ¡ená rajÄata. Slaná verze se hodà jako zobánà k vÃnu nebo jako posypka na saláty Äi husté krémové polévky.
ProÄ si ji pÅ™ipravit doma?
Výhoda domácà granoly spoÄÃvá v tom, že si do nà můžete pÅ™idat suroviny, které máte nejradÄ›ji. NÄ›kdo dává pÅ™ednost jen oÅ™ÃÅ¡kové, kdy prim hrajà pekanové, keÅ¡u oÅ™echy a mandle a dalÅ¡Ã si granolu oživà co nejvÃce chutÄ›mi napÅ™Ãklad strouhaným kokosem, brusinkami, Äokoládou a tak dále. Co se týká kombinacÃ, fantazii se meze nekladou. Takže se nebojte a smÄ›le do toho. Jako bonus vám v domácà granole nepÅ™ibudou žádné cukry a tuky navÃc, jako je to Äasto u kupované v obchodÄ›.
Tip: domácà granola se výbornÄ› hodà i jako jedlý dárek. UzavÅ™ete ji do dárkové, vzduchotÄ›sné dózy, ovažte stuhou a pÅ™ipiÅ¡te vÄ›novánà pÅ™ÃpadnÄ› i složenà této pochoutky.
Pozor: aby se vám granola povedla, musÃte ji bÄ›hem peÄenà v troubÄ› nÄ›kolikrát promÃchat!
Na co si dát pozor, aby byla vaše granola TOP?
1) ovesné vloÄky vybÃrejte velké, celé, ty drcené se na granolu nehodÃ
2) celá smÄ›s oÅ™echů, vloÄek a ovoce musà být pÅ™ed podánÃm do trouby obalená v pojivu
A jaké kombinace jsou ty nej?
- oÅ™echová granola s mandlemi, keÅ¡u, pekanovými oÅ™echy, para oÅ™echy a chia semÃnky
- granola s oÅ™echy, suÅ¡eným banánem a kousky hoÅ™ké Äokolády
- granola s kešu ořechy, plátky kokosu a sušenými brusinkami
- granola s křÞalami, rozinkami, vlaÅ¡skými oÅ™echy a skoÅ™icÃ